Slik tester vi skannere Listen over testkriterier er lang, og derfor er det tidkrevende å fullføre en test av et nytt skannerprodukt.  

Slik tester vi skannere

Listen over testkriterier er lang, og derfor er det tidkrevende å fullføre en test av et nytt skannerprodukt.

Vår test-PC er en Celeron 466 med 64 Mb ram, og all testing foregår i Windows 98. Vi har sortert og gruppert testkriteriene, og skannerne gis karakterer fra 1-10 på hvert punkt.

Her er kriteriene:

Tekniske spesifikasjoner

Her går vi igjennom oppløsning, fargedybde, skanneflate og grensesnittet for kommunikasjon med PC. I tillegg ser vi på om skanneren har støtte for forskjellige språk og operativsystemer.

Størrelse og vekt

Selv om skannerne i denne testen har relativt like store skanneflater, så varierer de ganske kraftig i størrelse og utseende. Disse kriteriene er viktige elementer for mange. Andre forhold, som for eksempel støy, vurderes også.

Funksjonalitet

Hvilke muligheter har du gjennom skanneprogramvaren? De fleste skannerne leveres med et program for tekstgjenkjenning (OCR), i tillegg til et program for bildebehandling. Disse er av variabel kvalitet, og dette kan være med på å bestemme hvordan det endelige resultatet av dine innskannede bilder og tekster blir. Vi undersøker derfor funksjonalitet og brukervennlighet i de medfølgende programmene.

Brukervennlighet

Her tar vi for oss alt fra installasjon til daglig bruk og garantibestemmelser. Hvor knirkefritt gikk installasjonen? Følger det med gode brukerveiledninger på norsk? Hvordan er styreprogrammet? Har skanneren tilleggsunksjoner som gjør at prosessene blir enklere? Vi tester også om du kan gjøre andre oppgaver på PCen mens skanningen pågår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastighet

Her måler vi hastigheten i en bestemt oppløsning. Først måler vi hastigheten på såkalt forhåndsvisning, og deretter selve innskanningen av hele bildet. Hastigheten måles i tillegg i forskjellige fargedybder og modi.

 Foto: BEL
Foto: BEL

Bildekvalitet

Kvaliteten på det innskannede materialet varierer ut fra hvilken kilde du bruker. Et fotografi på glanset papir gir som regel best kvalitet, mens magasinsider ofte kan være vanskelig å få gode resultater fra. I testene bruker vi fire forskjellige objekter som skannes.

Det første er et mørkt fotografi i meget høy kvalitet. Her oppdager vi fort hvilke skannere som får med seg detaljene i de mørkeste partiene.

Det andre er et avansert testark som avslører fargekvalitet, forløpninger og evne til å fange opp riktige fargenyanser, i tillegg til skarphet.

Deretter skannes en side bestående av illustrasjoner og tekst hentet fra et magasin.

Til slutt måler vi såkalt dynamisk omfang, som setter et tall på skannerens evne til å fange opp detaljer i de mørkeste partiene. Dette gjør vi ved å bruke en avansert teststripe som inneholder forskjellige graderinger og indekstall.

All innskanning foretas i 300 ppi, i høyeste fargedybde.

Vurderingen av kvaliteten foretas på forskjellige skjermer, og blir alltid målt opp mot de andre skannerne i testen. Vesentlige Avvik kommenteres spesielt.

Her er testvinneren