Kategoriarkiv: Nyheter – Opplysninger – Tester

Velger du Mac eller foretrekker du PC? – Følg dine datavaner når du velger Mac eller PC

Velger du Mac eller foretrekker du PC?

 2. januar 2019

velge PC eller Mac?

Nei, du må ikke ha sort turtleneck-genser, firkantede designerbriller, jobbe kreativt og være en klone av Nico i tegneserien Lunch for å sverge til Mac som ditt arbeidsredskap. Tegneren Børge Lund karikerer en Mac-bruker og mange mener han treffer ganske godt, men i dag kommer Mac-brukerne i langt flere innpakninger.

Mange vil mene at Mac og PC er religioner på kollisjonskurs og når de sterkeste talsmenn og kvinner (fanboys) for hver sin religiøse gren møtes, så blir diskusjonen ofte lite fruktbar og svært så følelsesladet. Jeg vil derfor forklare hovedforskjellene på Mac og PC i denne artikkelen – uten for mye føleri.

Følg dine datavaner når du velger Mac eller PC

Har du alltid brukt PC på jobben og er godt kjent med Windows så skal du heller ikke bytte bare for å bytte, eller fordi du mener at en Mac ser bedre ut enn din nærværende PC. Vaner er som kjent vonde å vende, så mange sverger til det de kjenner best og føler seg trygge på. Hovedforskjellen på PC og Mac er nemlig operativsystemet (OS). En PC enten det er HP, Lenovo, Acer eller Fujitsu, bruker som kjent Microsoft Windows mens en Mac bruker Apple sitt eget OS – Mac OS. Er du vant til å bruke Windows vil det være en overgang til iOS og omvendt. I denne artikkelen forklarer PC-nerd Robin Jørgensen og Apple-nerd Daniel Rosenquist mer om ulikhetene – og likhetene mellom PC og Mac.

Felles software for PC og Mac

Selv om operativsystemene med menystyring og mappestruktur er forskjellig så er det nå slik at du bruker mye av den samme softwaren på Mac og PC. Selv om Mac har sine egne regneark og skriveprogrammer kan du fint bruke Office-pakka.

Mac har utviklet sine produkter slik at de sømløst kan brukes sammen. Apple-universet er velfungerende og er intuitivt siden mange valg allerede er gjort for deg når du logger deg på. Med en PC og en Android-telefon må/kan du selv gjøre endel av de samme valgene for å få den beste brukeropplevelsen.

Arbeidsbehovet må dekkes av maskinen

Tradisjonelt har de som jobber med illustrasjoner, foto og grafikk vært Mac-entusiaster. Dette bunner i et behov for skarpe, gode skjermer. Der har Mac tradisjonelt vært gode. Derfor har Mac fått godt fotfeste hos designere og i mange kreative yrker. Det har igjen ført til at Mac har fått fotfeste som populær «kafémaskin» og er en identitetsfaktor for mange brukere.

Samtidig har flere og flere valgt å gå den andre veien. Designstudioet Racecar som lager animasjoner, reklame, vignetter og video valgte å bytte ut sine Macer med kraftige PC-er og er storfornøyd med det. Grunnen er den samme som gjør at gamere velger PC istedenfor Mac, muligheten til å skreddersy og oppgradere etter behov.

Om kreative yrker velger Mac så er det verdt å merke seg at gamerne sverger til PC. Grunnen til det er at du kan bygge en gamer-pc nesten som du vil. I dette ligger også en signifikant forskjell på Mac og PC som det er verdt å merke seg; PC kan bygges ut og skreddersys ditt behov mens en Mac er ferdig pakke og ready to run.

IT-kompetanse

På arbeidsplassen er det ofte slik at systemene er satt opp enten til PC eller Mac og langt fra de fleste bruker PC. Jobber du et sted med egen IT-avdeling bør du også sjekke med dem om de har kompetanse på både PC og Mac før du velger. Iblant får du heller ikke et valg om du spør. Ofte er valget gjort, og ikke sjelden er det begrunnet med prisen på maskinene. Prisen betyr noe Generelt er en PC rimeligere i innkjøp enn Mac, men stadige oppdateringer av design og ytelse hos nye PC-er har jevnet ut forskjellene. God design og sterke materialer koster, og Mac har alltid scoret godt på disse kriteriene. Andre merker som Lenovo og HP har laget sine egne designmaskiner for å ta opp kampen med/utfordre Macbook-maskinene og som oser av eksklusivitet. Da blir også prisen høyere.

Les mer om PC på samlesiden: Slik velger du riktig PC på jobben

2 i 1-maskiner

Foreløpig er det bare enkelte PC-er som leveres som såkalte 2 i 1 maskiner. Det vil si at du enten kan snu skjermen rundt og bruke den som et nettbrett med touch-skjerm eller du kan ta skjermen helt av, for mange en utrolig praktisk løsning. Sverger du til Apple må du investere i både Mac og iPad for å få til det samme.

Mye av det jeg beskriver her går nok på «nice to have»-kvoten og ikke «need to have». For en bedrift som tenker stordriftsfordeler er design et argument som betyr noe, men slettes ikke alt. Maskinens ytelse veier tyngre.

Sikkerhetstrusler og virus

Mange lever nok i den tro at datavirus ikke biter på en Mac. Sannheten er at de som programmerer virus konsentrerer seg om PC-markedet fordi det er så mye, mye større. Dessuten er over 80 % av sikkerhetstruslene nettbaserte og dermed angriper de din maskin uavhengig av fabrikat så lenge den er koblet mot internett.

PC-brukere er ofte i enda større grad enn Mac-brukere opptatt av sikkerhet og sørger for å ha oppdatert maskin og kan benytte seg av mye gratis software for beskyttelse.

denne artikkelen avliver ekspertene i tek.no noen myter rundt PC og Mac. For de fleste er nok valget mellom Mac og PC allerede tatt av IT-ansvarlig eller sjefen, men får du selv anledning til å påvirke valget, må du veie for og imot ut fra kriteriene jeg skisserer ovenfor. Ikke la følelsene ta overhånd. Godt valg!

Microsoft har ikke oppdatert Windows XP siden 2014, men frykten for en verdensomspennende skadevareepidemi får selskapet til å gjøre endringer i sikkerheten til det gamle operativsystemet igjen.

Windows XP sikkerhet

Windows XP er ikke oppdatert siden 2014, men frykt for angrep får Microsoft til å oppdatere XP igjen.

Virusfrykt: Microsoft oppdaterer pc-er med Windows XP igjen

Microsoft har ikke oppdatert Windows XP siden 2014, men frykten for en verdensomspennende skadevareepidemi får selskapet til å gjøre endringer i sikkerheten til det gamle operativsystemet igjen.

Det er mer enn fem år siden vi her i Komputer for alle begynte å fraråde leserne å bruke pc-er med Windows XP.

I april 2014 sluttet nemlig Microsoft å oppdatere det gamle operativsystemet, og det betyr at pc-er med Windows XP ikke er sikret mot nyere skadevareangrep.

Derfor er det overraskende at Microsoft oppdaterer et operativsystem de for lengst har lagt i graven.

Frykter epidemi av utpressingsvirus

Årsaken er at Microsoft frykter en epidemi av utpressingsvirus, likt det vi så med ormen Wannacry som infiserte millioner av pc-er over hele verden.

Skadevaren formerte seg raskt og fant også veien til mange av våre leseres maskiner. Resultatet var krypterte filer som bare kunne låses opp ved å betale et større beløp til en anonym bitcoin-konto.

Les hvorfor Wannacry-angrepet var så farlig

Last ned oppdateringen til Windows XP nå

Den nye trusselen, som ennå ikke er sett, kan utnytte en sikkerhetsfeil i Windows XP, Windows 7 og Windows Server. Men har du Windows 7 eller Server-utgaven, mottar pc-en automatisk en sikkerhetsoppdatering via Windows Update.

Har du derimot Windows XP, blir ikke pc-en oppdatert automatisk. I stedet må du last ned oppdateringen fra koblingen du finner under her, og installere den på maskinen selv.

Deretter vil du være beskyttet mot den nye trusselen. Vi anbefaler likevel at du unngår å bruke pc-er med Windows XP på nettet, ettersom operativsystemet ikke har fått andre oppdateringer i løpet av de siste fem årene.

> Last ned oppdateringen til Windows XP fra Microsoft her.

10TH GEN INTEL CORE Computex: Ny prosessorgenerasjon fra Intel Intel er klare med sin tiende generasjon av Core-prosessorer. På datamessen Computex i Taiwan viste en stolt leder hva morgendagens datamaskiner er i stand til.

Neste prosessorgenerasjon er her allerede.
10TH GEN INTEL CORE

Computex: Ny prosessorgenerasjon fra Intel

Intel er klare med sin tiende generasjon av Core-prosessorer. På datamessen Computex i Taiwan viste en stolt leder hva morgendagens datamaskiner er i stand til.

Taipei: Kunstig intelligens er nøkkelordene når Intel presenterer den neste prosessorgenerasjonen, og allerede i høst de dukker opp i pc-er.

Tiende generasjons Core-prosessorer, eller «10th Gen Intel Core Processors» som det heter på engelsk, lages passende nok med ti nanometers teknikk. Ti nanometer angir avstanden mellom lederene i prosessoren, noe som tilsvarer 20 silisiumatomer.

De nye prosessorene, som også kalles Ice Lake, har helt ny arkitektur og inneholder en helt ny grafikkprosessor. For første gang er de kraftige nok til å gjøre kunstig intelligens tilgjengelig også i datamaskiner for folk flest.

Også sikkerheten skal være ivaretatt i de nye prosessorene. Du behøver altså ikke å bekymre deg om sikkerhetsfeilen som Intel har kjempet med i det siste.

Kunstig intelligens

I følge Intel har Icy Lake opptil 2,5 ganger AI-ytelse enn dagen prosessorer. Grafikken er dobbelt så rask og trådløs overføring går tre ganger så fort med full støtte for den nye Wi-Fi 6-standarden og Thunderbolt 3.

Med Intels Deep Learning Boost kan datamaskiner med de nye prosessorene takle krevende oppgaver som å tolke bevegelige bilder og gjenkjenne objekter eller personer. Teknikken kan brukes til å forbedre stemmegjenkjenning og til å oversette mellom ulike språk i sanntid.

De nye prosessorene er allerede satt i produksjon i Intels fabrikker i Israel, og planen er at de første pc-ene med Icy Lake-prosessorer skal være klare til årets julehandel.

Unngå at mobilskjermen går i svart Med en app på telefonen kan du raskt endre tiden skjermen skal være på. Slik unngår du at skjermen plutselig blir svart. Her ser du hvordan.

Slik unngår du at mobilskjermen går i svart

Det er irriterende at skjermen går i svart når du er midt i matlagingen.

Unngå at mobilskjermen går i svart

Med en app på telefonen kan du raskt endre tiden skjermen skal være på. Slik unngår du at skjermen plutselig blir svart. Her ser du hvordan.

Ganske ofte kan det være praktisk at mobilskjermen ikke slår seg av etter et bestemt tidsrom.

Hvis du for eksempel følger en veiledning eller en oppskrift, passer det dårlig at skjermen blir svart mens du står midt i en oppgave med våte hender.

Vanligvis er det en litt kronglete manøver å holde liv i skjermen, du må inn i innstillingene og endre hvor lang tid det skal gå før skjermen går i dvale.

En smart app til Android gjør det lettere å holde liv i skjermen. Slik gjør du:

Slik holder du liv i Android-skjermen

 1. Gå til Google Play og last ned appen Screen On.
 2. Installer appen på telefonen.
 3. Appen kommer med en widget som du må aktivere, og så holder den liv i skjermen. Klikk et sted på skjermen og hold fingeren nede.
 4. Klikk på Widgets.
 5. Bla nedover til du finner Screen On. Trykk på Screen On og hold fingeren nede. Plasser den på hjemmeskjermen.

Slik unngår du at iPhone går i svart

Har du en iPhone, kan det være litt vanskeligere å holde liv i skjermen. Her viser vi hvordan du gjør det.

 1. Gå til Innstillinger på iPhone.
 2. Trykk nå på Skjerm og lysstyrke.
 3. Deretter skal du trykke på Automatisk lås. Her kan du velge hvor lenge du vil at skjermen skal være aktiv.

OBS: Vær oppmerksom på at telefonen bruker en del mer strøm når skjermen er på og at noen skjermer ikke har godt av å være påslått i lange perioder om gangen.

Raskt og enkelt: Få en trådløs lader til mobilen

Med en trådløs lader slipper du å finne en ladeledning hver gang du skal lade telefonen. Du skåner også ladekontakten i telefonen, fordi du bruker den mindre.

 • Bare legg mobilen på laderen, så starter ladingen
 • Rask lading – kan lade med quick charge-teknologi (opptil 9 watt), hvis telefonen støtter det
 • Slank og stilren lader som det er lett å finne plass til
 • Denne laderen kan til og med lade to telefoner samtidig – de aller fleste andre trådløse ladere kan bare lade én
 • Mulighet for lading av eldre telefoner (som ikke kan lades trådløst) via USB-kontakt i laderen
 • Kan brukes til ALLE telefoner som støtter QI-standarden for trådløs lading, blant andre Samsung S6-serien og nyere, iPhone 8 og nyere, Huawei Mate 20 Pro og nyere samt mange modeller fra Sony, LG, Xiaomi og Google.

Slik tester vi skannere Listen over testkriterier er lang, og derfor er det tidkrevende å fullføre en test av et nytt skannerprodukt.  

Slik tester vi skannere

Listen over testkriterier er lang, og derfor er det tidkrevende å fullføre en test av et nytt skannerprodukt.

Vår test-PC er en Celeron 466 med 64 Mb ram, og all testing foregår i Windows 98. Vi har sortert og gruppert testkriteriene, og skannerne gis karakterer fra 1-10 på hvert punkt.

Her er kriteriene:

Tekniske spesifikasjoner

Her går vi igjennom oppløsning, fargedybde, skanneflate og grensesnittet for kommunikasjon med PC. I tillegg ser vi på om skanneren har støtte for forskjellige språk og operativsystemer.

Størrelse og vekt

Selv om skannerne i denne testen har relativt like store skanneflater, så varierer de ganske kraftig i størrelse og utseende. Disse kriteriene er viktige elementer for mange. Andre forhold, som for eksempel støy, vurderes også.

Funksjonalitet

Hvilke muligheter har du gjennom skanneprogramvaren? De fleste skannerne leveres med et program for tekstgjenkjenning (OCR), i tillegg til et program for bildebehandling. Disse er av variabel kvalitet, og dette kan være med på å bestemme hvordan det endelige resultatet av dine innskannede bilder og tekster blir. Vi undersøker derfor funksjonalitet og brukervennlighet i de medfølgende programmene.

Brukervennlighet

Her tar vi for oss alt fra installasjon til daglig bruk og garantibestemmelser. Hvor knirkefritt gikk installasjonen? Følger det med gode brukerveiledninger på norsk? Hvordan er styreprogrammet? Har skanneren tilleggsunksjoner som gjør at prosessene blir enklere? Vi tester også om du kan gjøre andre oppgaver på PCen mens skanningen pågår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastighet

Her måler vi hastigheten i en bestemt oppløsning. Først måler vi hastigheten på såkalt forhåndsvisning, og deretter selve innskanningen av hele bildet. Hastigheten måles i tillegg i forskjellige fargedybder og modi.

 Foto: BEL
Foto: BEL

Bildekvalitet

Kvaliteten på det innskannede materialet varierer ut fra hvilken kilde du bruker. Et fotografi på glanset papir gir som regel best kvalitet, mens magasinsider ofte kan være vanskelig å få gode resultater fra. I testene bruker vi fire forskjellige objekter som skannes.

Det første er et mørkt fotografi i meget høy kvalitet. Her oppdager vi fort hvilke skannere som får med seg detaljene i de mørkeste partiene.

Det andre er et avansert testark som avslører fargekvalitet, forløpninger og evne til å fange opp riktige fargenyanser, i tillegg til skarphet.

Deretter skannes en side bestående av illustrasjoner og tekst hentet fra et magasin.

Til slutt måler vi såkalt dynamisk omfang, som setter et tall på skannerens evne til å fange opp detaljer i de mørkeste partiene. Dette gjør vi ved å bruke en avansert teststripe som inneholder forskjellige graderinger og indekstall.

All innskanning foretas i 300 ppi, i høyeste fargedybde.

Vurderingen av kvaliteten foretas på forskjellige skjermer, og blir alltid målt opp mot de andre skannerne i testen. Vesentlige Avvik kommenteres spesielt.

Her er testvinneren

Huawei ber domstol i USA fjerne forbud Den kinesiske teknologigiganten Huawei sier de vil be en domstol i USA om å heve et forbud som hindrer offentlige etater å kjøpe selskapets produkter.

Huawei ber domstol i USA fjerne forbud

Den kinesiske teknologigiganten Huawei sier de vil be en domstol i USA om å heve et forbud som hindrer offentlige etater å kjøpe selskapets produkter.

TIL RETTEN: Huawei går rettens vei for at USA skal fjernet et forbud av å kjøpe deres produkter og tjenester. Foto: AP / NTB Scanpix

TIL RETTEN: Huawei går rettens vei for at USA skal fjernet et forbud av å kjøpe deres produkter og tjenester. Foto: AP / NTB Scanpix

Den kinesiske teknologigiganten Huawei har bedt en domstol i USA om å heve et forbud som hindrer offentlige etater å kjøpe selskapets produkter.

Huawei leverte en begjæring onsdag, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Forbudet fastslår at Huawei er skyldig og pålegger selskapet en rekke restriksjoner, sier Song Liuping i selskapet i en uttalelse på den kinesiske kringkasteren CCTV.

Om begjæringen skal bli tatt til følge, vil bli bestemt av en dommer. Ifølge Huawei vil det holdes en høring i saken 19. september.

– Ikke normalt

Song sier i pressemeldingen at å bruke cybersikkerhet som en unnskyldning «ikke vil gjøre internett mer sikkert» og mener det «gir en falsk forståelse av sikkerhet og tar oppmerksomheten vekk fra de ekte utfordringene vi står overfor».

MERKER KRISA I NORGE:

Elkjøp: - Salget faller

Elkjøp: – Salget faller

Han sier videre at «politikere i USA bruker hel nasjons styrke for å forfølge et privat selskap». Han sier videre at «dette er ikke normalt» og sier at «det nesten aldri har blitt sett i historien».

– Den amerikanske regjeringen har ikke noen bevis som viser at Huawei er en sikkerhetstrussel. Det ingen ild og dermed ingen røyk. Bare spekulasjoner, sier Song.

Teknologigiganten leverte et søksmål mot USA i mars etter at landet i august i fjor innførte regler som hindrer offentlige etater å kjøpe Huaweis produkter eller tjenester. Forbudet gjelder også eksport av teknologi til selskapet. Forbudet er ennå ikke trådt i kraft og er blitt utsatt til august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avvikler samarbeid

President Donald Trump har avgjort at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter og har erklært deres produkter uønsket i USA.

Tidligere i mai ble det kjent at Google avvikler sitt samarbeid med Huaweisom følge av det amerikanske forbudet. Også tre store produsenter av mikroprosessorer avslutter samarbeidet, som dermed rammer Huawei hardt

Kickstarter er blitt en arena for kreative ideer, noen mer enn andre, og er et nettsted jeg ofte er innom for å se om det er noen artige prosjekter som det er verdt å merke seg. Som regel er det mest for moro skyld at jeg sjekker nettstedet der hvem som helst kan legge ut sine ideer, i håp om å bringe det til markedet med støtte fra fellesskapet.

TEST: Genial PC-støtte

Et Kickstarter-produkt vi faktisk kan anbefale, selv om det ikke er helt perfekt.

NESTEN USYNLIG: Vi ble raskt imponert over den lille, men hendige laptopstøtten MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu

NESTEN USYNLIG: Vi ble raskt imponert over den lille, men hendige laptopstøtten MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Kickstarter er blitt en arena for kreative ideer, noen mer enn andre, og er et nettsted jeg ofte er innom for å se om det er noen artige prosjekter som det er verdt å merke seg. Som regel er det mest for moro skyld at jeg sjekker nettstedet der hvem som helst kan legge ut sine ideer, i håp om å bringe det til markedet med støtte fra fellesskapet.

Det er ikke ofte jeg støtter et produkt, dette er faktisk bare andre gangen.

Kampanjen jeg har støttet er for en «usynlig» støtte til den bærbare PC-en min, som har fått navnet MOFT. Dette er også samme navn som selskapet, en trend jeg ser går igjen på flere Kickstarter-prosjekter. Tenke seg til om Apple lanserte et produkt kalt «Apple» – det hadde vært noe?

MOFT er noe så enkelt som en PC-støtte du fester på undersiden av maskinen, og som kan justeres i to vinkler, alt etter hvor høyt du ønsker at PC-en skal stå. I pakken følger det med et stykk MOFT og en kortfattet manual som viser hvordan du fester støtten til PC-en din og hvordan du bruker den.

Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Det er for så vidt gjort i en fei. Du drar av filmen og posisjonerer MOFT-en helt bakerst på undersiden av PC-en din og så limes den fast med det klebrige overflaten. Selskapet lover for øvrig at støtten ikke skal sette merker på undersiden, slik at når du en gang tar den vekk, skal PC-en være som ny. Etter å ha prøvd MOFT-en på to PC-er, kan jeg si at den ikke etterlater seg limflekker og at limet er godt nok til at den sitter godt festet på maskin to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtten er tilgjengelig i fire farger, sølv, koksgrå, gull og rosegull i tilegg til en spesielutgave med diamantmønster, så det bør være lett å finne en som passer laptopen din.

MER FRA KICKSTARTER:

De er små, elastiske og ganske geniale

De er små, elastiske og ganske geniale

En støtte

Det skal sies at det ikke var umiddelbart klart for meg hvordan jeg skulle bruke PC-støtten, og var nødt til å studere tegningene opptil flere ganger. Men når man først har fått det til, så går det som en lek.

I liggende posisjon, løfter du PC-en opp og skyver den fremste delen av støtten bakover. Dette gjøres best med to hender. Deretter kan du vinkle PC-en i den andre vinkelen ved å skyve inn eller trekke ut den midterste delen av støtten.

Jeg synes den laveste posisjonen er best når man faktisk skal bruke PC-en, mens den høye gjør seg godt når PC-en brukes som en tilleggsskjerm. På det høyeste nivået blir vinkelen på tastaturet så stor at det ikke er spesielt komfortabelt å skrive, men det er muligens en smakssak.

Slik ser MOFT ut i liggende stilling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Slik ser MOFT ut i liggende stilling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ikke helt usynlig? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ikke helt usynlig? Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Når det gjelder det «usynlige» aspektet ved MOFT-støtten, er vi ikke helt enige i at den bare forsvinner. Joda, den er overraskende slank og gjør ikke PC-en stort tykkere enn den er, men maskinen blir litt ustabil ettersom støtten ikke dekker hele undersiden.

I bruk

Noe av problemet med å jobbe med en bærbar PC over lengre tid, er at den som regel er så liten slik at man sitter med bøyd nakke og ser ned på skjermen, og det er jo ikke bra. MOFT sørger for å få skjermen opp i en bedre høyde.

Å bruke tastaturet og styreflaten når støtten er på det laveste nivået, syns vi fungerer ganske godt og komforten er ypperlig. Samtidig som det gjør godt at man ikke trenger å bøye hodet sitt så mye for å se hele skjermen. Og, som nevnt over, gjør den høyeste justeringen det slik at laptopen er i en bedre høyde når du bruker den som en ekstra skjerm, men ikke perfekt til skriving.

MOFT i den laveste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOFT i den laveste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOFT i den høyeste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOFT i den høyeste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Det er spesielt to ting vi ikke liker med MOFT. Den ene tingen er at støtten er designet for MacBook-ene. Disse maskinene har som kjent ikke vifteuttak på undersiden, og da gjør det ikke noe om platen som festes til undersiden av maskinen, tar stor plass. Vi har testet støtten på en Huawei MateBook 13 og Lenovo ThinkPad X1 Carbon. På førstnevnte dekket støtten såpass mye av luftuttaket at vi syns det var uforsvarlig å bruke den, mens den på ThinkPad-en dekker deler av uttaket ved prosessoren.

Å bruke den på ThinkPad-en har for øvrig gått veldig bra og vi har ikke merket noe til at PC-en er blitt varmere enn normalt i løpet av uken i bruk.

Den andre tingen er at MOFT-en ikke er helt stabil, og du vil oppleve at den vingler litt hvis du holder på ytterkantene, spesielt øverst på tastaturet, av PC-en.

Festeplaten dekker delvis til CPU-viften. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Festeplaten dekker delvis til CPU-viften. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Kickstarter-erfaringer

Det er ikke alltid man treffer blink med Kickstarter-kampanjer. Mange har opplevd at de ikke får produktet eller at kampanjen blir noe helt annet enn lovet, men det er selvsagt også mange som har gode opplevelser med folkefinanserieng. Opplevelsen med MOFT var helt topp. Etter å ha støttet prosjektet i midten av februar, lå produktet i postkassen min tre måneder senere. Riktig nok én måned senere enn estimert, men jeg har forståelse for at ting kan bli utsatt.

Produktet jeg har mottatt, har den funksjonaliteten som lovet og det er ingenting å utsette på det.

Dog er det verdt å merke seg at selv om én kampanje er til å stole på, er det slett ikke slik at alle på Kickstarter og Indiegogo er det. Så du gjør lurt i å undersøke prosjektet mest mulig før du eventuelt velger å bla opp penger for det. Er det noe som virker for godt til å være sant, er det som oftest det.

Vi er godt fornøyde med designet på MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi er godt fornøyde med designet på MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Konklusjon

Laptop-støtter og -holdere kan ofte koste flere hundre kroner, om ikke over tusenlappen, men MOFT har vist seg å gjøre samme nytten for rundt 200 kroner. Dette er et produkt jeg varmt kan anbefale dem som er ute etter en slik løsning og som forstår at alt ikke er 100 prosent stødig når prisen er hva den er. Her tenker jeg spesielt på stabiliteten til MOFT totalt sett, selv om du sjelden vil oppleve noe vingling når du bare skriver på tastaturet.

Men, vær obs på at MOFT er designet for MacBook, MacBook Air og MacBook Pro, og kanskje ikke er egnet for din PC. Ta en kikk på eventuelle vifteuttak på undersiden av maskinen din og se om det er slik at MOFT-platen vil tette noen av dem. Du vil ikke bruke en PC hvis luftuttakene er tett.

Mer informasjon om MOFT får du her.

Den store hastighetsbløffen

Den store hastighetsbløffen

Strømming av film, surfing på nett og Facebook-oppdateringer krever langt ifra fiberhastigheter. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?

Bredbåndet er i våre dager ofte selve navet i en husstands kommunikasjon, og dreier seg foruten om nettsurfing og Facebook-bruk også om underholdning som Nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix og HBO, lytting til musikk, spill, samt tilkobling til sikkerhetsutstyr og mye annet.

– Du får stadig innprentet at «fet fiber» er løsningen for deg, om du skal være lykkelig på Internett. Slik er det altså ikke i det hele tatt, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

Han mener du kan være «lykkelig på Internett» helt uten fiber, og forteller at de færreste av Monsternetts kunder, noensinne klarer å bruke all datakapasitet de får.

– Våre målinger viser at de aller fleste kundene våre svært sjelden når toppen av den datahastigheten de har kjøpt hos oss. De gangene de gjør det, skyldes det som regel oppdateringer av operativsystem eller større oppdateringer til spill og den slags. Men vanlige brukere med vanlige behov merker som regel ikke noe til dette, sier han.

Han legger også til at det er viktig å tenke på at opplevd treghet i nettet ofte skyldes andre faktorer enn selve bredbåndslinja, slik som manglende kabling av utstyr som krever mye bredbåndskapasitet, eller feil plassering av rutere og annet.

– Er det treghet i Internett skyldes dette oftest manglende kabling av utstyr som krever mye bredbåndskapasitet eller feil plassering av rutere og annet, forteller han.

Trådløst bredbånd: Får akkurat det vi trenger fra Monsternett

Artikkelen fortsetter under bildet


Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler er kostbart å legge, noe kundene betaler for. Fiberbredbånd kan være en god løsning mange steder, men de færreste trenger den enorme kapasiteten, som ligger i fiberkablene. 

Flere reagerer på «fiber- og hastighetshysteriet»

– Hos oss har vi fått mange spørsmål gjennom årene av typen «Hvor kraftig bredbånd trenger jeg egentlig?», og vi forsøker etter beste evne å forklare hvilke faktorer som avgjør om du opplever at det går smått eller fort, sier han.

– De som selger fiberløsninger vil gjerne at du skal tro, at ditt behov er enormt mye større enn det i virkeligheten er. Ofte selger disse leverandørene også inn mange tv-kanaler, fasttelefoni og annet i sin «pakke», og det hele ender veldig kostbart etter at prøveperioden er over. Vi får en hel del kunder, som kommer i retur til oss fra disse fiberleverandørene, sier Vegard.

Han registrerer med interesse at den store mobil- og bredbåndsleverandøren ICE også har satt fokus på det de opplever som en «hastighetsbløff»:

«Kanskje verdens raskeste nett ikke gjør noen forskjell likevel. Vi avslører hastighetsbløffen en gang for alle».

ICE skriver videre:

«Du trenger faktisk ikke verdens raskeste internett for å ha full glede av underholdning på mobilen eller nettbrettet. 10 Mbit/s er nok – og dét med god margin. De fleste tilbydere av strømmetjenester på mobil, sier at du får full HD-video med 5 Mbit/s. Og for å se SD-format, klarer du deg med 3 Mbit/s. Dette gjelder for eksempel Netflix og YouTube.

Sammenligner du to filmer som blir avspilt samtidig på to mobiltelefoner, hvor én mobil har 10 Mbit/s og den andre 100 Mbit/s, vil du knapt merke noen forskjell. Begge filmene vil vises helt uten problemer. Du blir heller ikke raskere ferdig med filmen ved å ha langt raskere hastighet på nettet.»

– Jeg opplever dette som klinkende tale fra ICE, og det sammenfaller helt med det vi formidler til våre kunder, basert på den erfaringen vi i Monsternett har, sier Vegard.

– Når ICE sier «Ekstrem fart til personlig bruk er ikke nødvendig for å gi deg full glede av favorittserien og musikken din», er det noe jeg kan stille meg 100 prosent bak, sier han.

Velg Monsternett som din bredbåndsleverandør

Artikkelen fortsetter under bildet

Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Streaming av film og musikkavspilling øker fra år til år. For vanlige husstander er enorme fiberpakker helt unødvendig å betale for. 

Fiber er flott, men ikke for enhver pris

– Hvis du ser på fiber versus de andre teknologiene er fiber per i dag teknologisk overlegent i den forstand, at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.

– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så er det slik at de for veldig, veldig mange er mer enn godt nok, og til helt andre priser enn fiber pluss tv-pakker og alt det andre du blir påtvunget i mange tilfeller.

– Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Det vi har forsøkt å si, og som nå også ICE sier så tydelig, er at de enorme hastighetene du tilbys på fiber er helt unødvendige for de aller, aller fleste av oss, som ikke kommersielt laster opp og henter ned enormt tunge datafiler, eller distribuerer ut streaming i stor skala, sier han og gjør en sammenligning til vann:

– Det å ha et stort vannrør inn til huset ditt er sikkert flott, men om du har et begrenset vannforbruk får du jo ikke noe nytte av å betale for et kjempestort rør.

– For all del: Høye hastigheter er flott, og fiber er flott. Vi leverer også fiber i flere områder, og jobber også kontinuerlig med å videreutvikle nettet og teste ny teknologi som gir høyere hastigheter. Men for forbrukeren som sitter og vurderer hva de skal kjøpe, er kanskje det viktigste spørsmålet hva du bruker nettet til, og å velge de tjenestene som passer behovet ditt, avslutter Vegard Svanberg.

Les også:
Totalsummen avgjør om en bredbåndsleverandør er dyr eller billig